Let op: in verband met vakantie is onze praktijk gesloten van 12-07-2024 t/m 11-08-2024

Therapie (IEMT)

Heb je een specifieke en persoonlijke vraag waar je graag individueel mee aan de slag wilt? Dan is het mogelijk om therapiesessies te volgen bij Psychomotor. Lees hieronder hoe het in zijn werk gaat.

IEMT Integral Eye Movement Therapy

IEMT is een krachtige interventie, waarbij oogbewegingen helpen bij transformatie. IEMT zet je in om vervelende ervaringen los te laten of te verwerken. En om positieve inzichten juist te integreren. Het resultaat van een IEMT-sessie is een gevoel van bevrijding, verlichting en welzijn.

Hoe werkt het?

Vanuit een trigger in het heden werken we als therapeut met behulp van vragen terug naar de kern van het probleem (imprint). Dit is het moment waarop iemand heeft geleerd zich zo te voelen of te zijn. Door op deze herinnering oogbewegingen toe te passen instrueer je het brein om breder te kijken, en anders te denken en te voelen als het om deze herinnering gaat. Er ontstaat er meer afstand, de herinnering wordt vager, en de emotionele lading verdwijnt. De herinnering wordt geneutraliseerd opgeslagen in het geheugen en zal niet langer impact hebben op het heden. Het brein heeft geleerd om op een andere manier te voelen of te zijn.

IEMT bij PTSS

IEMT heeft een speciaal behandelprotocol voor post-traumatische stress syndroom waarbij de cliënt niets over de inhoud hoeft te vertellen. Hierdoor kan snel en effectief gewerkt worden met de gevoelens, beelden en geluiden waar iemand last van heeft. Een groot voordeel van deze werkwijze is dat de cliënt niet de hele ervaring opnieuw hoeft te beleven. Dit is zeker bij traumatische ervaringen prettig voor de cliënt. Vanuit de gevoelsbeleving gaat de client met behulp van een aantal vragen van mij terug naar de eerste herinnering met dit gevoel. Daarop doen we met jou oogbewegingen. Het verhaal, of zelfs het benoemen van het gevoel is niet nodig om de oorzaak te kunnen oplossen.

Resultaat

De methode leidt vaak snel en gemakkelijk tot goede resultaten en geeft een gevoel van bevrijding en verlichting. Na één sessie is er vaak al sprake van een positief effect. Je ongewenste emoties verminderen of verdwijnen en/of het beeld over jezelf verandert. Bij IEMT kijken we namelijk nauwkeurig welke oogbewegingen het meeste effect hebben op de beoogde veranderingen. Bij meer chronische en/of complexere problemen worden ook goede resultaten behaald. Hiervoor zijn vaak meerdere sessies nodig.

Om te weten of IEMT ook voor jou werkt, start ik altijd met een kennismakingsoefening. Zo kun je zelf ervaren of IEMT een effectieve methode voor je is. IEMT kan toegepast worden vanaf een leeftijd van 8 jaar.

Verschil tussen IEMT en EMDR

Er komen best wat vragen en verzoeken over de verschillen en overeenkomsten tussen EMDR en IEMT. Het zijn beide methodieken waar met oogbewegingen wordt gewerkt om verandering te creëren. Wetenschappelijk is aangetoond dat het werken met oogbewegingen effectief is. IEMT werkt ook met oogbewegingen. Het verschil is dat IEMT rechtstreeks met het gevoelssysteem werkt en naar de eerste keer teruggaat, naar het moment dat dit gevoel ontstaan is. Je hoeft dus niet eerst pratend met je cliënt te zoeken naar de kern van het probleem.

Ervaringen met Psychomotor

Heb je interesse in PMT of een (bedrijfs)training van Psychomotor?
Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem nu contact met ons op